Oštećeni krajevi – bolje sprečiti, nego lečiti..

Sigurno znate šta su rascvetali krajevi. Još ako ste u fazi puštanja kose, još sigurnije je da vam se bar nekad učinilo da se ovoj pojavi teško staje na put. Nekad ste možda i poverovali da se oni mogu oporaviti, ali je činjenica da se krajevi, jednom kad se unište, više ne mogu regenerisati. Jednostavno, to je to. Makaze. Ali ono što se može učiniti, svakako jeste da se može koliko toliko odložiti ova pojava.

Pa da vidimo šta to činimo loše po našu kosu..

1) Vetar u kosi i ostali nepovoljni vremenski i nevremenski uslovi.
Zima je tu. Vetar, niske temperature, statički elektricitet usled kontakta sa džemperom… Sve ovo može oštetiti vašu kosu. Zato zašitite kosu tako što ćete je, na primer, splesti u pletenicu i smotati pod poveću kapu. Pri tom vodite računa da je ne oštetite trenjem. Elektricitet sprečite upotrebom adekvatnog kondicionera.

2) Agresivno pranje kose.
Ako želite da odložite šišanje, šamponirajte samo koren kose, odnosno kožu glave, a ostatak kose će se oprati spiranjem sapunice. Takođe, možete dodatno zašititi dužinu kose, tako što ćete na nju naneti balzam pre nego je počnete šamponirati. Na kraju pranja, ne zaboravite da upotrebite neki kondicioner u vidu maske ili balzama jer šampon uklanja prirodne masnoće koje štite kosu i potrebno je nadoknaditi taj gubitak, a i pomoći će razmršavanju kose.

3) Sušenje peškirom.
Kada završite pranje, nemojte kosu trljati peškirom jer trenje može oštetiti vašu kosu. Dovoljno je da je pažljivo pokupite u turban da bi se višak vode upio.

4) Češljanje mokre kose.

Izbegavajte češljanje mokre kose zato što se vlas tegli tom prilikom i onda je podložnija oštećenjima.

5) Feniranje i ostala termička obrada (presa, figaro.. ).
Visoke temperature oštećuju kosu. Postoje razni načini ispravljanja i uvijanja kose bez upotrebe toplote. Ako baš smatrate da ne možete bez ovog koraka, smanjite temperaturu i koristite neki proizvod za zaštitu kose od toplote.

6) Hemijsko tretiranje kose.
Da li se farbate ili koristite neki drugi vid agresivnih hemikalija za kosu? Ovo, na žalost, veoma utiče na kvalitet kose. Pre nego što se odlučite na takav korak, raspitajte se dobro o postupku, posledicama i održavanju kose nakon takvog postupka. Razmislite i o alternativnim načinima bojenja kose.

Kako se vi borite protiv ispucalih krajeva?

Advertisements

2 мишљења на „Oštećeni krajevi – bolje sprečiti, nego lečiti..

  1. Повратни пинг: Co-Wash, iliti pranje kose balzamom | ChaoticCare

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s