Uopšteno o kosi

Kako bismo bolje shvatili negu kose, iako nam je verovatno većina stvari već poznata, podsetimo se nekih osnovnih stvari.

GRAĐA

Kosa (odnosno dlaka, generalno), sastoji se iz dva dela – folikula i orožalog dela (same dlake). Čovek se rađa sa konačnim brojem folikula na telu i taj broj se ne uvećava u toku života.

Jedini živi deo dlake nalazi se u proširenju folikula, nazvanog bulbus dlake, u čijoj bazi se nalazi papila dlake koja sadrži kapilarnu mrežu bitnu za ishranu folikula. Ćelije bulbusa se dele na svakih 23-72 sata. Za folikul je povezana lojna žlezda koja je zadužena za proizvodnju sebuma koji predstavlja “prirodni regenerator“ kose.

Folikul *slika preuzeta sa wikipedia-e*

Folikul *slika preuzeta sa wikipedia-e*

Sama dlaka je izgrađena od proteina keratina, a sastoji se iz tri sloja – unutrašnjeg (medula, može izostati, nalazi se u jakim, debelim dlakama), središnjeg (korteks, obezbeđuje elastičnost i jačinu kose) i spoljašnjeg (kutikula, služi kao tanka zaštita korteksa). Građa kutikule podseća na riblju krljušt. Pigment kose je raspoređen kroz korteks.

CIKLUS RASTA

Mesečno, kosa u proseku naraste 1.25 cm. Uopšteno, kosa ima određene faze rasta – anagen, katagen i telogen.

Anagen je faza u kojoj dlaka raste, i u svakom trenutku u ovoj fazi se nalazi 85% kose. Anagen može potrajati od dve do šest godina. Trajanje ove faze objašnjava zašto neki ljudi jednostavno ne mogu da “prebace“ određenu dužinu kose. Krajem anagena, dlaka ulazi u prelaznu fazu katagena koja traje jednu do dve nedelje. U ovoj fazi folikul se uvećava, a donji deo uništava i papila se odvaja. Sledi telogen faza, koja traje pet do šest nedelja. Ovo je faza mirovanja i za to vreme dlaka ne raste. U svakom trenutku, u tom stadijumu se nalazi 10-15% kose. Dnevno odbacimo oko 25-100 ovakvih dlaka iz vlasišta. Na kraju ciklusa, papila se ponovo vezuje za folikul i otpočinje rast nove dlake, odnosno nova anagen faza.

BOJA

Sve boje kose potiču od dve vrste pigmenta – eumelanina (tamno-plava kosa, smeđa i crna) i feomelanina (riđa kosa). Plava kosa je posledica smanjenog sadržaja pigmenta u dlaci, dok je seda kosa posledica smanjene ili potpune obustave proizvodnje melanina.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s